<< Vitamiinit

K-vitamiini

K-vitamiini eli fyllokinoni on rasvaliukoinen vitamiini. K-vitamiini on erityisen tärkeä veren hyytymisen suhteen. K-vitamiinia tarvitaan myös kalsiumin aineenvaihduntaan. Lisäksi K-vitamiinin merkitys näkyy myös muiden proteiinien tuotannossa veressä, luu- ja sidekudoksessa sekä maksassa. K-vitamiinia syntyy yleensä normaaliflooran ansiosta ihmisen suolistossa, eikä siitä yleensä ole puutetta. Tosin vastasyntyneillä ei bakteerikasvustoa ole vielä K-vitamiinin tuottamiseksi, mutta sitä on äidiltä saatavassa ternimaidossa. Joissakin maissa vastasyntyneille saatetaan antaa K-vitamiinilisä verenvuototaudin estämiseksi.

K-vitamiinin puutosoireet

K-vitamiinin puutosoireet ovat harvinaisia. Puutosoireisiin kuuluu muun muassa ripuli. Lisäksi verenvuodot ikenissä, limakalvoissa ja muutoinkin haavojen parantuminen hidastuu. Mustelmia syntyy helpommin.

K-vitamiinin yliannostus

K-vitamiinin yliannostus saattaa aiheuttaa myrkytysoireita, mutta yleensä terveillä henkilöillä ei ole tavattu K-vitamiinin liikasaantia.

K-vitamiinin lähteet

K-vitamiinia saa muun muassa erilaisista lehtikasviksista, kuten lehtikaalista, parsakaalista ja pinaatista. Lisäksi perunasta, kananmunista ja kasviöljyistä.

<< Vitamiinit

paina linkkiä päästäksesi takaisin etusivulle.