B-vitamiini

B-vitamiinit ovat kaikki vesiliukoisia ja niitä on 8 erilaista. B-vitamiini on usein jotain mikä on yhteydessä muun muassa ruuan sulatukseen ja erityisesti aineenvaihduntaan. B-vitamiini yhdistetäänkin tästä syystä ihon, kynsien ja hiusten terveyteen. B-vitamiinit ovat:

B1-vitamiini eli tiamiini
B1 on B-vitamiini, jota tarvitaan muun muassa ruoan energiaksi muuntamisessa. Tämän B-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa muun muassa väsymystä, ärtyneisyyttä, hermosärkyä tai kävelyhäiriöitä. Pitkäaikainen puute aiheuttaa niin sanottua beriberitautia, joka johtaa sydämen toimintahäiriöön ja lopulta kuolemaan. Tiamiinia on lähes kaikissa ruoka-aineissa. Erityisesti herneissä, sienissä, viljoissa ja sisäelimissä.

B2-vitamiini eli riboflaviini
B2 on B-vitamiini, jota tarvitaan esimerkiksi aineenvaihdunnassa. Erityisen tärkeä ihon, kynsien ja hiusten terveydelle ja tämän B-vitamiinin puute näkyykin erityisesti näissä. Usein tätä B-vitamiinia saadaan ravinnosta riittävästi. B2-vitamiinin tyypillisiä lähteitä ovat esim. maitotuotteet, lehtivihannekset, soijapavut.

B3-vitamiini eli niasiini
B3 on B-vitamiini, joka on tärkeä solujen aineenvaihdunnalle. Tämän B-vitamiinin puutos voi esimerkiksi hidastaa aineenvaihduntaa. Kyseisen B-vitamiinin yliannostus on taas vaaraksi iholle ja maksalle. Hyviä B-vitamiinin lähteitä ovat muun muassa liha (myös kalan), maitotuotteet, lehtivihannekset, viljatuotteet ja kananmunat.

B5-vitamiini eli pantoteenihappo
B5 on B-vitamiini, joka vaikuttaa pääasiassa energia-aineenvaihduntaan ja myös ihoon. Kyseisen B-vitamiinin puutoksen ei ole todettu aiheuttavan suurempia oireita. Kokeissa on esiintynyt lähinnä, käsien ja jalkojen puutumista, väsymystä, pahoinvointia, unihäiriöitä yms. Jatkuva liikasaanti on yhdistetty ruoansulatuskanavan häiriöihin ja kudosten turvotukseen. Kyseisen B-vitamiinin lähteinä pidetään esimerkiksi kokojyväviljoja, lihaa, juustoa ja palkokasveja.

B6-vitamiini eli pyridoksiini
B6 on B-vitamiini, joka toimii antioksidanttina. Se osallistuu suurimmaksi osaksi esimerkiksi valkuaisaineiden aineenvaihduntaan ja hermovälittäjäaineiden tuotantoon. Tämän B-vitamiinin puutosoireet ovat muun muassa väsymys, erilaiset iho-oireet ja hermosto-oireet kuten ärtyneisyys ja masentuneisuus ja pahoinvointi. Tämän B-vitamiinin liikasaantiin pitkällä aikavälillä liitetään neurologisia häiriöitä. Tämä on kuitenkin harvinaista. Lähteinä kyseiselle B-vitamiinille toimivat esimerkiksi erilaiset lihatuotteet, maitovalmisteet ja vilja sekä vihreät vihannekset.

B7-vitamiini eli biotiini (tunnetaan myös nimellä H-vitamiini)
B7 on B-vitamiini, joka osallistuu rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan eli niin sanottuun metaboliaan. Kyseisen B-vitamiinin puutosta ei varsinaisesti ole havaittu kuin kokeellisissa olosuhteissa. Oireisiin liittyi muun muassa ihomuutoksia ja lihaskipuja sekä pahoinvointia. Yliannostuksen oireita ei ole suurillakaan koemäärillä löydetty. B7-vitamiinia saa erityisesti lihasta, maitotuotteista, hiivasta, kananmunasta, maksasta, munuaisista.

B9-vitamiini eli foolihappo (tunnetaan myös nimellä M-vitamiini)
B9 on B-vitamiini, joka on välttämätön esimerkiksi punasolujen muodostukselle. Tämän B-vitamiinin puutosoireisiin luetaan esimerkiksi väsymys, huimaus, voimattomuuden tunne sekä ruokahaluttomuus. Lisäksi puutos saattaa aiheuttaa häiriöitä limakalvoilla johtaen suu- ja kielitulehdukseen, ruokatorven tulehdukseen ja ripuliin. Tämän B-vitamiinin liikasaanti ei tule kyseeseen tai ainakaan yliannostuksesta johtuvia oireita ei ole todettu. Kyseistä B-vitamiinia saa useista hedelmistä, mustikoista, paprikasta, kokojyvätuotteista, palkokasveista ja monista muista lähteistä. Kuumennus tuhoaa helposti tämän B-vitamiinin.

B12-vitamiini eli syanokobalamiini
B12 on B-vitamiini, joka on erityisen tärkeää veren puna- ja valkosolujen muodostuksessa sekä hermosolujen toiminnassa. Kyseisen B-vitamiinin puutos saattaa aiheuttaa muun muassa anemiaa. B12-vitamiinin puutosoireisiin voi liittyä myös hermoston oireita ja erilaisia limakalvomuutoksia. Tällä B-vitamiinilla ei ole tunnetta yliannostuksessa johtuvia oireita. Mitään liikasaantiin viittaavaa ei kokeissa paljastunut edes 50-kertaisella annoksella verrattuun saantisuositukseen. Tätä B-vitamiinia saa erityisesti lihasta ja kalasta, maitotuotteista, maksasta ja munuaisesta.

<< Vitamiinit
paina linkkiä päästäksesi takaisin etusivulle.