D-vitamiini

D-vitamiini eli kolekalsiferoli on rasvaliukoinen vitamiini. D-vitamiinilla on tärkeä tehtävä, se auttaa kalsiumia imeytymään. Tämä taas auttaa sen kiinnittymisessä luustoon. D-vitamiini vaikuttaa lapsilla kasvuun ja siksi sen riittävä saanti on turvattava ruokavaliossa. Kesällä iho valmistaa itse D-vitamiinia aurinkoa saataessa. Talven aikana taas D-vitamiinia saa pääasiassa ravinnosta.

D-vitamiinin puutosoireet
D-vitamiinin puutosoireisiin kuuluu muun muassa luuston pehmeneminen, jonka seurauksena esimerkiksi murtumien riski kasvaa. Erityisesti lapsilla muita oireita voivat olla esimerkiksi ruokahaluttomuus, heikkouden tunne ja helpompi altistuminen erilaisille infektioille.

D-vitamiinin yliannostus
D-vitamiini voi kertyä elimistöön ja tästä syystä sitä voi saada yliannoksen. Tosin tällainen ns. D-vitamiinimyrkytys syntyy vasta erittäin suurilla annoksilla.

D-vitamiinin lähteet
Normaalissa ravinnossa D-vitamiinin pääasiallisia lähteitä ovat kala ja sen öljy. Lisäksi D-vitamiini saa maitotuotteista, kananmunista ja sienistä.

D2-vitamiini vai D3-vitamiini – kumpi parempi?
D-vitamiineja on kaksi erilaista, D2-vitamiini ja D3-vitamiini. Näissä kahdessa on myös eroja. Ihmiskeho tuottaa nimittäin D3-vitamiinia (kolekalsiferolia) itse, kolesterolista, auringonvalon aiheuttaman, fotokemiallisen reaktion seurauksena. Kun taas D2-vitamiinia syntyy vastaavan reaktion seurauksena kasveissa. Näistä kahdesta D3-vitamiinin käyttöä puoltaa ensinnäkin se, että ihmiskeho jo itsessään tuottaa nimenomaan D3-vitamiinia. Lisäksi tutkimuksissa on havaittu että D3-vitamiini imeytyy paremmin ja sen vaikutus on pitkäkestoisempaa ihmiskehossa, D2-vitamiiniin verrattuna.

D-vitamiinin saantisuositus
Suomessa nykyinen D-vitamiinin saantisuositus aikuiselle on 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa. Valtion ravitsemusneuvottelukunta on määritellyt, että aikuiselle suurin hyväksyttävä D-vitamiinin päiväsaannin taso on 50 mikrogrammaa. Kuitenkin myös suurempiakin määriä pidetään yleisestikin turvallisena. Esimerkiksi Euroopan elintarviketurvallisuusviraston mukaan 100 mikrogrammaa vuorokaudessa on nuorille ja aikuisille turvallisen käytön yläraja. Lapsilla sallitut määrät poikkeavat aikuisiin verrattuna, niin saantisuosituksen kuin turvallisen käytön ylärajan osalta. Tästä syystä niiden tarkistaminen suoraan viranomaisten tuoreimmista ohjeistuksista on suositeltavaa.

D-vitamiinia tarvitaan pimeinä vuodenaikoina
Syksyllä ja etenkin talvella on syytä muistaa, että auringonvalon vähenemisen vuoksi D-vitamiinin määrä kehossa lähtee laskemaan, sillä keho ei pysty tuottamaan itse D-vitamiinia samalla tavalla kuin kesällä jolloin auringonvaloa on runsaasti. D-vitamiinia muodostuu fotokemiallisen reaktion seurauksena kolesterolista. Sen saanti pohjautuu talvisaikaan lähinnä ravintoon.

<< Vitamiinit
paina linkkiä päästäksesi takaisin etusivulle.