E-vitamiini

E-vitamiini eli tokoferoli on rasvaliukoinen vitamiini. E-vitamiini toimii esimerkiksi antioksidanttina. Se suojelelee soluja ja rasvahappoja niin sanottujen vapaiden radikaalien haittavaikutuksilta. Vapaita radikaaleja syntyy aineenvaihdunnassa. E-vitamiini säätelee myös kolesterolitasoa veressä, parantaa immunivastetta ja edistää verenkiertoa muuten. E-vitamiini on ainoa rasvaliukoinen vitamiini, jolla on rooli antioksidanttina. C-vitamiini edistää E-vitamiinin antioksidanttista vaikutusta.

E-vitamiinin puutosoireet
E-vitamiinin puutostila on harvinainen. Sen oireita saattavat olla esimerkiksi ataksia, lihasten heikkous, silmän verkkokarvon vauriot sekä ääreishermoston vauriot.

E-vitamiinin yliannostus
E-vitamiinin yliannostuksen oireita taas ei tunneta. Vaikka kyseessä on rasvaliukoinen vitamiini. Edes suurilla testiannoksilla ei ole seurannut liikasaantiin viittaavia myrkytysoireita.

E-vitamiinin lähteet
E-vitamiinin tyypillisiä lähteitä ovat muun muassa kylmäpuristetut rypsi-, soija-, maissi- ja auringonkukkaöljyt. Lisäksi kasvismargariinit. E-vitamiinin lähteinä toimivat myös erilaiset kokojyvävalmisteet, munankeltuainen, kalan mäti, pähkinät.

<< Vitamiinit
paina linkkiä päästäksesi takaisin etusivulle.